ATKAULOTA JĒRA KĀJA, PAGATAVOTA GRILĀ
Ja vien neesi īpaši mācīts, kā jāatkaulo jēra kāja, tad iegādājoties palūdz, lai to izdara tavā vietā. Lai jēra kāja sanāktu sulīga un mīksta, to grilē mazā temperatūrā vairākas stundas, bet pirms tam noteikti to arī paturot iemarinētu. Pasniedz ar kuskusu, grilētiem dārzeņiem un salātiem.
PAGATAVOŠANA
● Centies iegādāties labas kvalitātes jau atkaulotu jēra kāju.
● Sajauc marinādes pastu. Piestā saberz koriandra un ķimeņu sēklas, melnos piparus un krustnagliņas. To visu liec lielākā bļodā, pievieno sakanvīna etiķi, olīveļļu, paprikas pulveri, sīpolus, ķiplokus, muskatriekstu, ingvera pulveri un ūdeni. Samaisi, lai ir viendabīga pasta. Ierīvē ar to jēra kāju un atstāj marinēties 4 h.
● Sasildi grilu un cep ne pārāk karstā grilā, līdz gaļas iekšējā temperatūra sasniedz 65° C, kas prasīs vairākas stundas. Cepot grila vāku turi gan ciet, gan vaļā.
SASTĀVDAĻAS
● 1 neliela jēra kāja (atkaulota un atcīpslota)
Marinādes asā pasta
● 2 čili bez sēklām, smalki sakapāti
● 1 ēd.k. – koriandra sēklu
● 1 ēd.k. – ķimeņu sēklu
● 1 tējk. – melno piparu
● ½ tējk. – krustnagliņu
● muskatrieksts – nedaudz
● 4 ēd.k. – sarkanvīna etiķa
● 4 ēd.k. – olīveļļas
● 2 sīpoli, smalki sakapāti
● 1 ķiploka galviņa, smalki sakapāta
● 2 ēd.k. – sarkanās maltās paprikas
● 1 tējk. – ingvera
● 150 g – ūdens
JĒRA MUGURAS KARBONĀDE
Sulīgas karbonāde ar dārzeņiem. Īsts rudens ēdiens ar tik daudz dažādām garšām.
PAGATAVOŠANA
● No jēra atgriezumiem pagatavo buljonu.
● Jēra muguras karbonādei nogriez cīpslas. Pannā sasildi olīveļļu, apbrūnini gaļas atgriezumus un kaulus kopā ar dārzeņiem, no kuriem vārīsi buljonu. Pārlej ar sarkanvīnu, novāri, lai reducējas, un lej klāt ūdeni, līdz veidojas ļoti stiprs buljons.
● Jēra muguras karbonādi apkaisi ar sāli un pipariem. Buljonu atdzesē līdz apmēram 50 grādiem (lai nav verdošs, bet nav arī auksts). Liec jēra gaļu traukā ar vāku un uzlej buljonu. Atstāj siltā vietā (ne siltākā par 50 grādiem), lai ievelkas.
● Ūdenī liec vārīties jaunos kartupeļus. Vārot pievieno sviestu. Kad novārīti, pieliec sinepes, medu, estragonu un rozmarīnu un iemarinē. Romiešu salātus notīri un iemarinē ar to pašu kartupeļu marinādi un citronu. Atstāj, lai ievelkas.
● Sagatavo grilu, krāsni grila režīmā vai sasildi pannu. Gaļu apsmērē ar olīveļļu, apvārti riekstu maisījumā, kas sajaukts ar garšaugiem. Cep uz grila vai pannas.
● Uz grila, krāsnī grila režīmā vai grilpannas liec cepties kartupeļus. Pēc tam cep salātus. Kad salāti sacepti, noņem no grila (pannas vai izņem no krāsns) un apsmērē ar olu dzeltenumu, kas saberzts ar olīveļļu, sāli, pipariem un koriandru.
SASTĀVDAĻAS
● 1 neliela jēra muguras karbonāde
● 100 g – mandeļu miltu vai sasmalcinātu riekstu
● olīveļļa
● nedaudz svaiga rozmarīna, sakapāts
● nedaudz svaiga koriandra, sakapāts
Buljonam
● jēra atgriezumi un kauli
● dārzeņi (piemēram, burkāni, selerijas kāts, sīpoli)
● ūdens
● 1 pudele sarkanvīna
Kartupeļiem
● 500 g – jauno kartupeļu
● 100 g – sviesta (var arī vairāk, pēc gaumes)
● 4 ēd.k. – sinepju
● 1 ēd.k. – medus
● nedaudz estragona
● nedaudz rozmarīna
Salātiem
● 4 mazas romiešu salātu galviņas
● nedaudz svaigi spiestas citrona sulas
● 4 olu dzeltenumi, vārīti
● 2 ēd.k. – olīveļļas
● jūras sāls pēc garšas
● svaigi malti melnie pipari pēc garšas
● nedaudz svaiga koriandra
KARAMELIZĒTAS DESIŅAS AR SĪPOLIEM
Kāds teiks, ka tas ir ziemīgs ēdiens, bet es saku, ka vasarīgs. Iedomājies siltu vakaru, terasi, glāzi sarkanvīna vai alus, sarunas un šo ēdienu. Dievīgi.
PAGATAVOŠANA
● Pannā lej olīveļļu un sakarsē. Pievieno sīpolus un pacep 2 minūtes. Pielej vīnu, pieliec apelsīnu, pievieno garšaugus un sautē uz vidēji lielas liesmas kādas 20 minūtes. Lai sīpoli ir mīksti, bet ar kraukšķi.
● Pannā liec desiņas, pielej vīnu, garšaugus, čili un vāri uz vidējas liesmas kādas 10 minūtes. Pievieno sīrupu un gatavo vēl 7 minūtes.
● Pasniedz, uz šķīvja liekot romiešu salātlapas, sīpolus un desiņas. Pasniedz ar bageti.
SASTĀVDAĻAS
● 100 g – romiešu salātu
● bagete pasniegšanai
Sīpoliem
● 260 g – nomizotu sarkano sīpolu
● 4 ēd.k. – olīveļļas
● 1 apelsīns, 6 daivās
● 1 liels raudenes zariņš (vai 1/2 tējk. kaltētas)
● 150 ml – „Torres Sangre de Toro” sarkanvīna
● 50 g – gaišā „Dansukker” muskovado cukura
● jūras sāls pēc garšas
Desiņām
● 4 desiņas, uz pusēm
● 100 ml – „Torres Sangre de Toro” sarkanvīna
● 3 mazas lauru lapas
● 1 raudenes kāts
● 1/4 tējk. – kaltēta timiāna
● 1 ēd.k. – „Dansukker” tumšā sīrupa
● sarkanais čili, smalki sakapāts, pēc garšas
● svaigi malti melnie pipari pēc garšas
● jūras sāls pēc garšas
AROMĀTISKAS GRILĒTAS TERIYAKI JĒRA KARBONĀDES
Vidēji ceptas, maigas un sulīgas, jo vispirms marinētas teriyaki mērcē, kas sajaukta kopā ar estragonu, ķiploku un sīpoliem. Pēc četru stundu marinēšanas karbonādes grilējas viegli un ātri un perfekti garšo kopā ar pupiņu salātiem ar fetas sieru.
PAGATAVOŠANA
● Bļodā vai maisiņā liec jēra karbonādes, pievieno visas marinādes sastāvdaļas un samaisi. Ļauj marinēties 4 h (vai 12 h).
● Sakarsē grilu un liec grilēties gaļu no abām pusēm, līdz gatava, kā tev patīk.
SASTĀVDAĻAS
● 1100 g – jēra karbonādes ar kaulu pa vidu
● 60 ml – „Kikkoman” teriyaki mērces
● 60 g – šalotes sīpolu, smalki sakapāti
● 4 ķiploka daivas, izspiestas caur ķiplokspiedi
● 1 tējk. – vidēji smalki sakapāta estragona
● 20 g – smalki sakapātu kaperu
● 2 ēd.k. – cukura sīrupa
● 30 ml – citrona sulas
● 2 tējk. – svaigi maltu melno piparu
● 20 ml – zemesriekstu eļļas
KARAMELIZĒTAS JĒRA RIBAS AR TIMIĀNU
Fantastiskas karamelizētas ribiņas, kurām intensīvāku garšu panāksi, ja marinēsi vairākas stundas, bet arī bez marinēšanas tās izdodas lieliskas. Ļauj, lai mājā uzvirmo jēra gaļas aromāts ar cukura, sinepju un timiāna pieskaņu. Ar šo pacienājot viesus, kuri ēd gaļu, nenokļūdīsies.
PAGATAVOŠANA
● Atdali ribiņas, lai tās būtu kopā pa trīs vai četrām. Liec katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un liec vārīties. Līdzko ūdens sāk burbuļot, nogriez mazu uguni un vāri uz mazas uguns 30 minūtes.
● Izņem no ūdens, nosusini un liec bļodā. Burkā lej etiķi un sīrupu, pieliec timiānu, ķiploku, olīveļļu, sinepes, sāli un piparus. Burku sakrati, lai sajaucas visas marinādes sastāvdaļas, un pārlej ribiņām. Samaisi. Liec ledusskapī marinēties 1 h.
● Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Cepeškrāsns pannā ielej ūdeni apmēram 2 cm augstu. Pa virsu liec restes, uz kurām kārto ribiņas. Pannu ar restēm un ribiņām liec krāsns vidējā līmenī augšas un apakšas cepšanās režīmā. Cep apmēram 45 minūtes, kurās ik pa 10 – 15 minūtēm uz gaļas uzlej marinēšanas traukā palikušo marinādi.
● Pasniedz ar tvaicētiem burkāniem vai krāsnī ceptiem kartupeļiem, vai ko citu pēc izvēles.
SASTĀVDAĻAS
● 1 kg – jēra ribu
● 2 ēd.k. – svaiga timiāna, tikai lapiņas
● 2 ķiploka daiviņas, saspiestas
● 2 ēd.k. – olīveļļas
● 100 ml – baltvīna etiķa
● 100 ml – zeltainā vai tumšā sīrupa
● 1 ēd.k. – graudu sinepju
● jūras sāls pēc garšas
● ¼ tējk. – melno piparu, svaigi malti
JĒRA RIBAS AR SĪPOLIEM
Šādi gatavot jēru man iemācīja kāds jēra gaļas audzētājs. Un tiešām, atstājot sīpolus pamatnē un jēru virsū uz mazas liesmas sautēties 2 h, iznākums ir dievīgs. Tikai izmanto pannu vai katlu, kurā sīpoli ir nevis vienā kārtā, bet divās vai trijās (lai nepiedegtu). Kopā ar lēcām ēdiens ir ne tikai sātīgs, bet arī veselīgs.
PAGATAVOŠANA
● Katliņā liec pa visu apakšu sīpolus, vislabāk – divās vai trīkārtās. Uzber čili.
● Sajauc ribiņas ar adžiku un uzliec uz sīpoliem, bet nemaisi. Uzliec katlam vāku.Sautē uz ļoti mazas liesmas 2 stundas. Nemaisot un neaiztiekot.
● Tikmēr katliņā uzvāri ūdeni ar sāli. Kad ūdens vārās, liec iekšā lēcas un timiānu. Vāri, līdz lēcas gatavas.
● Pasniedz, sajaucot lēcas ar sīpoliem un pa virsu liekot jēra ribiņas.
SASTĀVDAĻAS
● 480 g – nomizotu sīpolu, sagriezti šķēlēs
● 500 g – jēra ribiņu, sadalītas pa divām ribiņām vienā gabalā
● 3 ēd.k. – rapšu eļļas
● 2 ēd.k. (40 g) – adžikas
● ½ čili, sagriezts plānās strēmelēs
● jūras sāls pēc garšas
● melnie pipari pēc garšas
Lēcām
● 150 g – lēcu
● 5 timiāna zariņi