SINEPJU STEIKS
PAGATAVOŠANA
● Uzkarsē pannā eļļu un sviestu un cep steikus maksimālā karstumā (ja Tev būs sliktas kvalitātes sviests, var būt baigie sprakšķi. Uzmanies!)
● Cep no katras puses 2 – 4 min – atkarīgs, kādā gatavībā vēlies tos ēst.
● Piegriez sāli, piparus un pārliec steikus uz servējamā šķīvja.
● Pannā ielej brendiju un iemaisi pannas sastāvu, veidojot mērci, tad pievieno saldo krējumu.
● Tad reducē līdz mērces konsistencei, beigās iemaisa sinepes un pasniedz. Šāda tipa mērces mājas variantā ir gardas un ekonomiskas. To pamatbāze ir sula, kas izdalījusies no gaļas.
SASTĀVDAĻAS
● 3 ēd.k. – olīveļļa
● 25 g – sviests
● 4 gab. – filejas steika gabali
● 1 ēd.k. – brendijs
● 200 ml – saldais krējums
● 4 ēd.k. – graudu sinepes
LIELLOPA FILEJAS KARPAČO
Šī karpačo versija ir no Venēcijas. Arrigo Cipriani restoranā, protams, to uzskata par klasisko un visu sākumu, taču, ceļojot pa Itāliju, gandrīz katrā ēstuvē, kas tāda ir vismaz trīs paaudzēs, ir kaut kas savs, ko itālieši ir ieviesuši un tagad visa pasaule adaptējot.
PAGATAVOŠANA
● Pagatavo vienkāršu aiolli. Saputo olas un smalki sakapātu ķiploku lielā bļodā, lēnām visu laiku maisot pievieno olīveļļu, pieber sāli un piparus, beigās piespied citronu sulu. To var darīt arī blenderī vai virtuves kombainā. Uzmanies ar citrona daudzumu, lai nav par skābu.
● Liellopa filejas šķēles sagriez plāni jo plāni. Tās izklāj uz šķīvja un aprasini ar aiolli. Vēl pa virsu uzgriež piparus, plānas cietā siera šķēles
SASTĀVDAĻAS
● 2 gab. – olas dzeltenumi
● 3 gab. – ķiploka daivas
● 100 ml – olīveļļa
● 1 gab. – citrons
● sāls
● pipari
● 100 g – liellopa fileja
● 30 g. – cietā siera šķēles
● svaigi malti pipari
LIELLOPA FILEJAS KARPAČO
PAGATAVOŠANA
● Uzkarsē savu zupas katlu – ieliec tajā kaulus, apdedzini tos, tad ieliec gabalos sagrieztu gaļu un apcep visu, līdz viss zeltains.
● Tad lej siltu ūdeni un vāri bez vāka, līdz gaļa mīksta. Visu laiku vajaga noputot (putas esot velna asaras).
● Kad gaļa gatava pielej mazliet sarkanvīna, tomātu pastu, piparus, sāli. Visu pagaršo. Tas Tev būs buljons. Ja jūti, ka gribi pielikt mazliet muskata, ingvera, čili vai ko citu, tad nekautrējies.
● Sagriez sīpolus, papriku, seleriju kātus, kartupeļus un liec vārīties. Kad produkti mīksti, tad viss ir gatavs.Obligāti pagaršo vismaz trīs reizes, lai pārliecinātos, ka viss ir balansā saskaņots un neko nevēlies pievienot.
● Vismaz pirmo karoti zupas neēd kopā ar skābo krējumu, tas visu Tevis gatavoto buljonu vienkārši sabojā. Toties svaigi loki, dilles, koriandrs garšu pastiprina.
SASTĀVDAĻAS
● 300 g – liellopa gaļas šķiņķis ar kaulu
● 2 gab. – paprika
● 150 g – sarkanvīns (mājas vīns vēlams sauss)
● 1 ēd.k. – tomātu pasta
● 1/5 daļa – muskatrieksts
● viens īkšķis ingvera sakne
● viena ģimenīte seleriju kāti
● 3 gab. – sīpoli
● maza bunte svaiga koriandra
LIELLOPA FILEJAS KARPAČO
PAGATAVOŠANA
● Sajauc malto gaļu, rīvētu sieru, 4 ēdamkarotes saldā krējuma un Vorčesteras mērci.
● Sadali visu masu astoņās daļās un izveido bumbas. Tad cep tās uz pannas sviestā, līdz zeltaini brūnas, visu laiku maisot aptuveni 10 – 15 min.
● Pārliec to visu uz servējamā šķīvja – tā varētu būt skaista bļoda.
● Pannā ielej atlikušo krējumu, piespied citronu un ierīvē mazliet mizas, pieber rīvmaizi. Pārlej mērci gaļai un viss. Rīvmaize ir labāks mērces iebiezinātājs nekā milti.
SASTĀVDAĻAS
● 400 g – malta liellopu gaļa
● 50 g – cietais siers
● 8 ēd.k. – saldais krējums
● viena šļuka Vorčesteras mērce
● 40 g – sviests
● 1 gab. – citrons
● 1 tējk. – rīvmaize
● sāls
CEPETIS
PAGATAVOŠANA
● Uzkarsē cepeškrāsni līdz 120 C, ja ir gāze tad pusi.
● Atrodi palielāku pannu ar metāla rokturi (tikai ne plastmasas vai karstuma neizturīgu). Pannu kārtīgi uzkarsē, liec tajā veselu gaļas gabalu. Cep no visām pusēm tā, lai visas daļas ir brūnas.
● Burkānus, selerijas sakni un sīpolus sagriez īkšķa lieluma gabalos un ieliec bļodā, sajaucot ar sāli, pipariem, muskatriekstu.
● Dārzeņus izber uz pannas pie gaļas un šauj iekšā krāsnī – cep 1h 30 min. Īsi pirms cepšanas beigām uzliec uz gaļas sviestu, lai tas kūstot iesūcas tajā. Sviests un dārzeņi veidos gardu mērci.
SASTĀVDAĻAS
● 2 kg – liellopa rumpja daļa
● 1 gab. – maza selerijas sakne
● 3 gab.- burkāni
● 3 gab. – sīpoli
● 1/4 daļa – muskatrieksts
● 200 g – sviests
● sāls
● pipari
WOK NŪDELES
PAGATAVOŠANA
● Visas sastāvdaļas sagriez plānās šķēlēs.
● Uzkarsē pannu vispirms liec riekstus un sezama sēklas, tos apgrauzdē, tad papriku, čili, ingveru, gaļu. Visu cep, nemitīgi maisot. Kad no paprikas un gaļas sāk izdalīties sula, lej klāt mērci un pieplūkā koriandru.
● Olu nūdeles gatavo pēc norādījumiem, kas uz paciņas. Nūdeles iemaisi mērcē, un viss gatavs.
● Ja mājās nav wok panna, arī nekas, var gatavot arī parastajā, bet tomēr tas nav tas.
SASTĀVDAĻAS
● 200 g – liellopa šķiņķis
● 1 gab. – paprika
● 1 bunte – svaigs koriandrs
● 1 pudele – Teryaki mērce
● 1 sprungulis – svaigs ingvers
● 1/2 gab. – svaigs čili
● 1/2 saujas – sezama sēklas
● 1 sauja – Indijas rieksti
● 1 pac. – olu nūdeles
SACEPUMS AR TOMĀTIEM UN ROZMARĪNU
PAGATAVOŠANA
● Atrodi cepamtrauku, saliec tajā visas sastāvdaļas, pārlej ar tomātiem un cep.
● Uz beigām uzrīvē sieru. Ļoti elementāri un garšīgi.
SASTĀVDAĻAS
● 200 g – liellopa šķiņķa šķēlēs
● 1/2 ģimenītes seleriju kāti
● 2 gab. – burkāni
● 2 gab. – sīpoli
● 3 zariņi- svaigs rozmarīns
● koservēti tomāti savā sulā
● 80 g – cietais siers
● sāls
● pipari
LIELLOPA MUGURAS DAĻAS STEIKS AR SVIESTU
Patiesībā viss vienkāršais ir ģeniāls, un, ja vien tev ir labs steika gabals, tad atliek uzvārīt tikai marinādi, pagatavot sviestu un to visu apvienot. Piedevās salāti un grilēti dārzeņi, kā arī glāze laba sarkanvīna, un brīvdienas var sākties.
PAGATAVOŠANA
● Liec katliņā visas mērces sastāvdaļas un savāri mērci – apmēram 15–20 minūtes, lai tā nedaudz noreducējas un kļūst biezāka.
● Liec uz grila steikus un grilē pa 4 minūtēm no katras puses, pārlejot katru pusi ar sagatavoto marinādi. Pasniedz ar zaļo sviestu un salātiem.
● Sviestu pagatavo, samaisot mīkstu sviestu ar zaļumiem un pievienojot garšvielas. Izveido desas formu, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī vai saldētavā. Kad nepieciešams, izņem, nogriez gabalu un pasniedz – šajā gadījumā uz karsta steika.
SASTĀVDAĻAS
● 2 ēd.k. – sojas mērces
● 1 ēd.k. – riekstu eļļas
● 200 g. – sarkanvīna
● 1 apelsīna miziņas
● 2 ēd.k. – medus
● 3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
● 1 tējk. – ingvera, sasmalcināts
● 800 g – liellopa muguras steika
● sāls
● pipari
GRILĒTS LIELLOPU GAĻAS STEIKS AR SALDENO SVIESTU
Ja tev ir laba liellopu gaļa, tad vienīgais, kas vēl nepieciešams, ir grils un interesantākai garšai sviests, kas lēnām kūst uz tikko karsta gaļas gabala. Pārklāj ne tikai izcepto gaļu, bet arī piedevas – kartupeļus, burkānus, cukīni vai jebko citu. Cepšanas laiks ir atkarīgs no tā, cik jēla gaļa tev patīk.
PAGATAVOŠANA
● Sagatavo sviestu. Liec bļodā visas sviesta sastāvdaļas un samaisi. Ietin pārtikas plēvē un ieliec saldētavā, lai sasalst. Ja ir vairāk laika, pietiks ar ledusskapi, lai ir stingrs.
● Sakarsē grilu un, kad tas ir ļoti karsts, liec cepties gaļu. Cep no vienas puses kādas 5–9 minūtes un no otras puses tieši tāpat (atkarībā no tā, cik labi cepts tev patīk). Noņem no liesmas un uzliec gabaliņus sviesta. Ļauj pastāvēt 5 minūtes, lai gaļa atpūšas, un tad pasniedz.
SASTĀVDAĻAS
● 1 kg – liellopa karbonādes ar kaulu, sadalīta četros gabalos
● jūras sāls pēc garšas
● svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Sviestam
● 3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
● 100 g – sviesta, istabas temperatūrā
● 1 tējk. – Vusteras mērces
● jūras sāls pēc garšas
● melnie pipari pēc garšas
● 1 tējk. – smalki sakapātu pētersīļu
● 1 ēd.k. – zeltainā cukura sīrupa
● 1 ķiploka daiva, izspiesta caur ķiplokspiedi
LIELLOPA LANGETS AR SINEPJU GAROZU UN ŠALOTES SĪPOLIEM
Svētki ir laiks, kurā daudziem gribas cepeti. Vai tas ir tītara vai liellopa, vai zoss, vai cūkas, tas jau atkarīgs no katra, bet cepeti gribas. Pasniedzot to veselu, griežot šķēli pa šķēlei, katram pasniedzot, cik vēlas, ikviens kļūst atvērtāks un priecīgāks. Liellopa langeta gabals (kā to dēvē veikalos un tirgos) ir viens no tiem gabaliem, kas ātri pagatavojams un ir gards.
PAGATAVOŠANA
● Bļodā sajauc sinepes, rīvmaizi, balzamiko, sāli, piparus un cukuru.
● Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Pannā sakarsē eļļu, kurā iemet uzreiz rozmarīnu un timiānu. Kad ir karsts, liec iekšā liellopu un apcep kārtīgi no visām pusēm. Kad visas puses gatavas, nogriez liesmu.
● Uzsmērē uz liellopa sinepju maisījumu, cenšoties pārklāt visu virspusi un nedaudz sānus. Pannā ieber sīpolus, ķiplokus un sēnes. Pārlej visam baraviku eļļu (vai tās vietā olīveļļu). Samaisi sīpolus un sēnes, lai pārklājas ar eļļu.
● Liec pannu krāsnī cepties. Cep 40 minūtes, ja tev patīk vidēji gatavs, vai 50 minūtes, ja labi gatavs.
● Izņem no krāsns, ļauj 10 minūtes pastāvēt un pasniedz.
SASTĀVDAĻAS
● 5 ēd.k. – virgin olīveļļas
● 1 kg – liellopa langeta gabala
● 3 – rozmarīna zariņi
● 8 – timiāna zariņi
● 170 g – šampinjonu
● 80 g – nomizotu šalotes sīpolu, maziņi un veseli
● 4 – lielas ķiploka daivas ar mizām, nedaudz tiem uzspiežot virsū ar savu svaru
● 60 g – graudu sinepju
● 10 g – baltmaizes rīvmaizes
● 20 ml – balzamiko
● 20 g – brūnā cukura
● 1 tējk. – rupjā sāls
● 1 tējk. – svaigi maltu melno piparu
● 20 ml – olīveļļas vai baraviku eļļas